Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


AB SL har upphört med verksamheten (Allmänt)

av Bobo L @, onsdagen 2 januari 2013, 23:20:11 @ Micke A
redigerad av Bobo L, onsdagen 2 januari 2013, 23:21:58

Ja, dom har ju köpt in ett nytt dataprogram för avropningen av konsulter, zerochaos heter det.

Nja, det är väl inte något dataprogram utan en konsultförmedling. Det lär ha lyfts ett eller annat ögonbryn ute på marknaden, sägs det. Från ett eller annat håll har namnet Josefsson nämnts. Jag vet dock ingenting om det, i min nuvarande roll upphandlar jag inga konsulter.

Ett problem är, tror jag, att man ibland behöver "ett halvdussin XYZ-konsulter", ofta som ren resursförstärkning. En bemanningslösning, alltså. Inte ont menat men mera kvantitet än kvalitet. Såna kan säkert ett konsultföretag stampa fram på några timmar inom många yrkesgrupper.

Det mina kollegor ofta behöver är däremot EXPERTEN, kanske inte den allra allra allra vassaste i landet, men på prispallsplats OCH dessutom en detaljerad kännedom om SLs anläggningar. Hur ser tex grundläggningen av tunnelbanestation Gamla stan ut, och vilka övriga anläggningar (byggnader, stambanor, motorvägar, avbördningstunnlar, ev "hemliga" tunnlar mm) är tunnelbanan ihopbyggd med eller intimt beroende av just där? (Jag tog det exemplet eftersom jag råkar veta en del om situationen där). Just såna sorts frågor har man ibland anledning att ställa en lördag kväll i april med hög vattenföring i Mälaren, till exempel.

Jag kan namnen på de konsulter som är aktuella för en sådan fråga. Dom är tre. Två gamm´gubbar nära pensionen, som var med och byggde hela middevitten där, och en nåågot yngre kille som varit deras lillkollega och lärt sig av dem. Övrig kunskap efterfrågas i arkivet på Norra Begravningsplatsen eller Skogskyrkogården. Sen är vi tre på SL som har halvkoll också. Därefter end of list. Teknikenheten i övrigt lades ju ner 110430. Bilda kö vid utgången, nycklar och passerkort återlämnas i receptionen. Glöm inte ytterkläderna! Och kan ni skynda på lite där framme!

Gubbarna ifråga har tidigare varit tjänstemän på stadens gatukontor resp på SLs banavdelning, för övrigt samma organisation före ca 1968, utslängda därifrån i de omgångar av slimning resp organisation gjort de senaste åren. Var med och byggde. Står nu till förfogande mot timfaktura exkl moms.

Det är klart att det går att ta in nån duglig tekniker, vem som helst, med rätt stuk på utbildningen. Men denne torde kanske först ha nån månad av jobb med att leta fram ritningar och sedan sätta sig ner och tolka och förstå. Digitalt? Nix, pergament. Stentavlor. Eller inte alls, ibland.

Jag tror mina kollegor står något undrande inför om dessa udda specialister, numera ofta anställda vid mindre konsultbyråer, ingår i ZeroChaos sortiment. Får vi alltså numera inte använda dem längre?

Själva informationen om ZeroChaos uppdykande i lilla ankdammen gavs, om jag förstått saken rätt, genom ett kort meddelande på intranätet. Ingen bakgrund, förklaring osv, utan endast "Från och med XYZ gäller följande...!" Men som sagt, jag tillhör inte längre dem som har behov av konsulter, så jag tillhör inte den inre kärnan som kan ha fått extra info...

---
Gått för dagen!

Forumet är stängt för nya inlägg
  852 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum