Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


Jämförelse Västerdalbanan vs Fryksdalsbanan (Allmänt)

av Staffan Sävenfjord ⌂, Borås, mndagen 13 juni 2011, 21:30:49 @ Tågluffare
redigerad av Staffan Sävenfjord, mndagen 13 juni 2011, 21:31:32

En enklare jämförelse vore kanske "på tapeten" mellan Västerdalsbanan där trafiken skall läggas ner och Fryksdalsbanan där trafiken lever kvar sedan mer än 35 år då denna bana också skulle läggas ner.

Båda banorna har ju vissa likheter. Båda "servar" och är sista "tarmen för resp. Stockholms och det Göteborgska "upplandet" där faktorer som avfolkning och glesbygd är gemensamma och likartade. Yttermera är de oelektrifierade och har en låg sth. Timmerstransporter dominerar.

Trots detta lever den ena - Fryksdalsbanan kvar relativt ohotad eller tar nedläggningsfebern hos vissa fart nu när den andra - Västerdalsbanan har ett konkret nedläggningsbeslut hängande över sig.

Vad säger detta forum expertis inom området?

/T

Fryksdalsbanan betjänar ett större befolkningsområde än Västerdalbanan. Att den lever kvar beror också till stor del på en engagerad befolkning och ett engagerat länsbolag. Före länsbolagets tid samt i början av detta var även SJ lokalt engagerade i banans fortlevnad. Till detta kommer att Fryksdalsbanan är svår att ersätta med buss, i synnerhet delen Sunne-Kil.

Timmertransporter dominerar definitivt inte Fryksdalsbanan. Resandetågen är betydligt fler. På Västerdalbanan är det väl numera ungefär jämnt skägg numera.

Även om Tågkompaniet numera kör resandetågen på båda dessa banor tycker jag inte det finns så stora likheter, även om jag inte förnekar alla du nämner.

---
Staffan Sävenfjord, folkpensionär, fd frilansskribent, fd konsult i tågfrågor och kollektivtrafikdebattör. Jag bloggar på http://savenfjord.blogspot.com/

Forumet är stängt för nya inlägg
  398 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum