Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


En tokresa genom Tyskland, del 2: Berlin – (Magdeburg) (Reseberättelser)

av Hans Broman @, Enhörna, fredagen 12 november 2010, 22:49:32
redigerad av Hans Broman, fredagen 12 november 2010, 23:00:05

Länk till del 0: Intro
Länk till del 1: Södertälje – Malmö (förspel)

[image]
På kartan kan man se den östtyska delen av min tokresas första dag, lördagen den 26 maj 2007 (pingstafton) från morgon till förmiddag. Som erfarna tisdagsbildsläsare kommer att upptäcka har jag visat en del av bilderna förut i Postvagnen.
(EDIT: Jag har rättat datumet.)


[image]
Kl 6.15: Nu är det morgon, och jag har sovit hyfsat i liggkupén på Berlin Night Express. Vi har passerat Gesundbrunnen och har ungefär 1½ km kvar till Berlin Hbf när Kraftwerk Moabit fladdrar förbi. Men vi är en kvart sena, och jag som hade tänkt åka vidare från Berlin Hbf 6.13…

För säkerhets skull springer jag sedan med väskan i rulltrapporna från källarvåningen till Stadtbahnvåningen (nästan uppe i det blå) på Berlin Hbf, i hopp om att regionalexpressen till Magdeburg skulle vara mycket försenad. Men det var den förstås inte. Dock var det här en förutsedd risk. Det var inte värre än att jag fick nästan en timme på Berlin Hbf i stället för drygt en timme i Magdeburg. Dock ändå ett nerköp – Berlin Hbf är en fantastisk byggnad, men jag har varit där några gånger förut.

[image]
[image]
Kl 6.21: EC 41 ”Berlin-Warszawa-Express” ska avgå en kvart senare med DB 232 228-7 i spetsen.

[image]
S-Bahn är förstås en viktig del av tågtrafiken i Berlin. På Stadtbahn (som går i högläge genom Berlin i väst-östlig riktning) har S-Bahn det spårpar som är längst norrut. Nu började det bli dags för mig att köpa dagens ”Schönes Wochenende”-biljett. Hade jag hunnit med rätt tåg till Magdeburg så hade jag köpt biljetten där. Min BNE-biljett från Malmö gällde ändå till Magdeburg, för det var billigare än att köpa biljett bara till Berlin.

[image]
Kl 6:32: Jag har för mig att det här skelettet ingick i en tillfällig utställning här på Berlin Hbf. Så där utmärglad vill man ju inte bli, så jag blev sugen på frukost.

[image]
Kl 7.12: Efter kopp te och två russinbullar (Rosinenbrötchen) har jag åter tagit mig upp till Stadtbahnvåningens perrong för västgående regional- och fjärrtåg. Här rullar Regional-Express 38010 in, på väg från Cottbus (avg 4.40) via Frankfurt/Oder och Berlin till Magdeburg Hbf (8.54).

[image]
Kl 8.42: Vi har stannat i bl a Potsdam, Brandenburg och Burg. Så här ser en av vagnarna ut inuti.

[image]
Kl 8.45: Vi åker över en å mellan Burg och Magdeburg i ett sömnigt och lummigt landskap. Eller kanske var det jag som var sömnig.

[image]
Kl 8.53: Ställverket vid Magdeburg Hbf.

I nästa avsnitt tar jag en mycket snabb titt på Magdeburg och åker vidare på dieselbanor mot sydväst, för att sedan fortsätta västerut.

Forumet är stängt för nya inlägg
  1362 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum