Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


En resa med den rumänska tidsmaskinen, del 3 (Bildvagnen)

av Johan Wahlstedt @, Solna, fredagen 30 maj 2008, 23:39:29

Resan fortsätter, första delen hittar man här:
En resa med den rumänska tidsmaskinen, del 1
En resa med den rumänska tidsmaskinen, del 2

[image]
Med tren-accelerat 1629 hade vi åkt från Timisoara till den lilla järnvägsknuten Vintu de Jos i sydvästra Transsylvanien. A 1629 vek av mot Sibiu medan vi skulle fortsätta på stambanan norrut.

[image]
Anslutande tåg i rätt riktning var inställt pga banarbeten (om jag förstod tidtabellens rumänska fotnot rätt) och istället blev det tre timmars bytestid. I motsatt riktning passerade under tiden ett lokaltåg bestående av..

[image]
..en fd. Fransk rälsbuss.

[image]
Husdjur på stationsplanen…

[image]
Såhär ser en rumänsk bygata ut… Nästa station 10 km bort i vår riktning är Alba Iulia med en berömd fästning att titta på, men dit gick det inte att ta sig så vi spanade in Vintu de Jos istället… Byn verkade inte ståta med något ställe som kunde servera mat (bara öl och sprit, äta kan man väll göra hemma hos frun?) så..

[image]
..det blev stationsbuffen i stället som åtminstone kunde ordna en macka å en öl.

[image]
”Buffens” hela utbredning och sortiment syns på bilden, liksom vår konduktör som var in och tog sig en pruttare efter rundgången.

[image]
Lokaltåget från Cluj Napoca har just kommit in fullt med skolbarn och ett par autentiska gummor.

[image]
Och så en snabb rundgång med det sexaxliga 41 loket och några minuters rast. Till vänster IC 526 ”Aurel Vlaicu” Arad – Bucurest med restaurangvagn och allt, det är skillnad på tåg och tåg i Rumänien.

[image]
Det ankomna tåget vände tillbaks till Cluj som ”vårat” P 3614.

[image]
Innan avgång hans ett besök på loket med, ganska ASEA mässig hytt.

[image]
Tren-personal (P) är lokaltåg som stannar överallt (verkligen överallt) och har normalt de sämsta vagnarna, men det här var i alla fall hyfsat rent...

[image]
Andraklasskupé och..

[image]
..en förstaklasskupe. Salongsvagnar är annars mer typiskt för tren-personal.

[image]
En hållplats någonstans i närheten av Teius, inga problem att ha en hållplats tvärs över vägen, de som kommer med tåget ska ju ändå gå längs vägen ned till byn…

[image]
En annan mjölkpall, det är inte heller något problem att plattformen är en bråkdel av tågets längd…. Det transsylvanska bergiga landskapet längs sträckan är för övrigt väldigt vackert.

[image]

[image]
Mötande godståg i närheten av Tesius, draget av ett 40 lok. Dessa sexaxliga likriktarlok är byggda av Electroputere i Rumänien på ASEA licens och motsvarar ungefär NSB El 15.

[image]
En liten station på landet, plattformen var nog egentligen på andra sidan tåget, men… OBS potatisskörden i stationsträdgården.

[image]
Ett vanligt transportmedel på den rumänska landsbygden.

[image]
Ett mötande tren-personal med tvåvåningsvagnar och en typisk lokaltågsvagn med tre salonger sist. Hur många öppna dörrar?

[image]
Backe upp och backe ned. När vi närmar oss Cluj blir landskapet åter något flackare.

[image]
I skymningen kom vi så fram till dagens mål, Cluj Napoca i nordvästra Transsylvanien, efter tretio (!) uppehåll på knappt tre timmar. Stan har både spårväg och trådbuss som det blir några bilder ifrån nästa gång.

Låst
  910 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum