Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


En resa med den rumänska tidsmaskinen, del 1 (Bildvagnen)

av Johan Wahlstedt @, Solna, lrdagen 24 maj 2008, 23:07:06
redigerad av Johan Wahlstedt, lrdagen 24 maj 2008, 23:19:06

[image]
Jag var på ett bröllop i Sucevita i nordöstra Rumänien i september, eftersom det ändå var lite meckigt att ta sig dit passade jag på att ta ytterligare ett par dagar ledigt för att se mig om lite i ett av EUs yngsta medlemsländer…

[image]
Resan började en onsdagmorgon på Arlanda..

[image]
..byte till en krasch D8 (det här var precis när SAS hade sönder sina) med destination Timisoara i Wien…

[image]
Timisoara (320.000 inv.), som för övrigt kallas ”lilla Wien” är en universitetsstad i västraste Rumänien med ett Habsburgskt förflutet och historia sedan romartiden. Staden industrialiserades tidigt och var bla. först i Europa med elektrisk gatubelysning.

[image]
En ganska vacker stad med åtskilliga historiska byggnader, som här vid Piata Unirii..

[image]
..men i varierande skick. De utländska investeringarna i staden har tagit fart ordentligt efter EU inträdet och gett ett uppsving i ekonomin de senaste åren.

[image]
R.A.T.T. driver kollektivtrafiken i Timisoara med 11 spårvagnslinjer, 9 trådbusslinjer och 15 busslinjer. Linjekarta här (högerklicka för att zoma).

[image]
Spårvagnsparken består till största delen av olika begagnade tyska vagnar, Düevagvagnar från Karlstuhe..

[image]
..något nyare Hansavagnar från Bremen..

[image]
..samt något äldre från Bremen och München som skiljer sig åt en aning. I bakgrunden..

[image]
..den ortodoxa katedralen byggd så sent som 1937-40 med 11 torn. Framför den Segertorget (Operatorget före revolutionen), det var här..

[image]
..revolutionen mot Ceausescu började under några kaotiska dagar i december 1989. Det hela började som ett stöd för den oppositionelle prästen Laszlo Tökes mot säkerhetstjänsten securitate som övergick till demonstrationer mot Ceausescu på Operatorget. Fabriksarbetarna som skickats in till stan med påkar och järnrör gick spontant med demonstranterna istället för att spöa upp dem som tänkt… Efter ett par dagars upplopp och massaker på obeväpnade demonstranter spred revolutionen sig till Bukarest, och efter ett par dagar till var Ceausescu avrättad. Vem som sedan tog över revolutionen är en annan historia… Wikipedia om saken (även om detta är ett sådant fall jag inte litar helt på Wikipedia). Monumentet ovan är för dem som dog här…

[image]
Ett andra världskrigsmonument av..

[image]
..den typ man bara hittar i gamla kommunistländer…

[image]
Ett par spårvagnar för att få upp det på spåret igen.

[image]
Till de fyraxliga ledvagnarna från Bremen finns det fyraxliga ledsläp som i detta tvåvagnarståg.

[image]
Modern dieselbuss, annars är de flesta bussarna också köpta begagnade från Västeuropa.

[image]
En 2:a på Bulevardul 16 Decembre 1989 (datumet för de första demonstrationerna) söder om centrum.

[image]
Timisoara har ett trådbussnät med lite blandade begagnade (Väst) europeiska vagnar, men här är det en totalsunkig rumänskbyggd Rocar trådbuss som stannat vid Gara de Nord. En nattlig Rocarfärd är minnesvärd, svag glödlampsbelysning, blåa blixtar från det poffande och fräsande kontaktorpådraget bredvid föraren, ordentligt drevmorr, skrammel från alla luckor som i vissa fall är öppna och svänger fram och tillbaka, obefintlig fjädring, osv….

[image]
Avgångshallen på Timisoara Nord med något bedagade juldekorationer (?) i september, men en öppen 2 klass biljettlucka med engelsktalande tant (tror inte jag sett någon man i en biljettlucka…) fanns den sena timmen till trots…

[image]
Och på plattformssidan rörde det på sig med ankommande lokaltåg strax innan nattågen skulle gå. Men vi gick över gatan till vårt hotell för några timmars sömn (nåja) innan..

[image]
..det var dags för tågåkning. Men det blir nästa gång.

Låst
  1188 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum