Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


Trogen japansk stationshund - följdfunderingar (Allmänt)

av Arne, Kungsholmen 王の島, sndagen 14 juni 2009, 21:21:28 @ Lennart Petersen

Ombordare, lokförare och många andra järnvägare har arbetstider (liksom jag själv) som till nöds kan förenas med rollen som kattägare (även om det enligt min erfarenhet måste ifrågasättas vem som äger vem).

Däremot kan en hund bara få plats i familjen om man har regelbundna arbetstider och fast stationering - eller en bättre hälft som tar hand om vovven.


Det är nog katten som äger den formelle innehavaren.
Det är ett märkligt husdjur med stor integritet som verkar fascinera många.
Jag har nu sett en intressant avhandling som pekar på att det inte är människan som domesticerat (tämjt) katten,detta i motsats till nästan alla andra husdjur, utan katten själv har valt att ty sig till människan.
När man började odla spannmål i mellanöstern-asien kom det råttor.
Vilda katter upptäckte att det fanns mat i form av råttor och kom också underfund med att om katten var lite lagom kelen och trevlig mot husbonden så blev den också accepterad och fick omvårdnad och en plats i huset...men bara på sina egna villkor.

Det intressanta med den här teorin om självdomesticeringen av katten är att det även finns forskare som hävdar att också dagens tamhund är ett exempel på hur vargen för länge sedan självmant sökte sig till människan för att kunna söka föda i det avfall som fanns omkring homo sapiens boningar. Det var ömsesidigt gynnsamt för både den tama vargen och människan som sedan under tidens gång fick en lydig vakthund och ett troget sällskap. :-)

Så att de afrikanska vildkatterna någon gång för nästan 10 000 år sedan i trakterna kring Eufrat och Tigris själva inledde en anpassning till människan tycks vara ett återkommande fenomen i djurvärlden. Det är alltså inte bara katten som - underförstått tack vare sin intelligens och anpassbarhet - sökt sig till människan utan även vargen/hunden. Där har dock hunden blivet människan underdånig och följer husse/matte som de flockledare dessa är medan katten har förblivit mycket mera självständig.

---
/Arne 😊☮
en Kungsholmsbos syn på den moderna järnvägens sanna ansikte
•アルネ
王の島人から見たモダンな鉄道の素顔
---
「猿も木から落ちる」
(saru mo ki kara ochiru)
"Even monkeys fall from trees"

Forumet är stängt för nya inlägg
  145 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum