Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


El och värme i Y6-generationen. (Allmänt)

av Jan Kardell @, Fellingsbro, torsdagen 1 mars 2018, 15:53:43 @ GÅ_Fid


Tja, återbetalningtid för byte till pellets 1-2 år om pannan är skaplig. Bergvärme tar nog lite längre tid.


Säger inget om kostnaderna, även om det viskats att pelletsen börjat klättra i pris den också...

MEN

Det är inte alla som har fysik att kånka säckar varje vecka, fylla förråd och gärna sota pannan regelbundet också. Med oregelbundet arbete och ev resor kan det sedan bli ännu värre.

Därtill platsen att ha ett par pallar stående uppställda för att sedan kunna ladda in efterhand.

Oljeeldningen är verkligen bekväm, beställ påfyllning ungefär en gång om året och ta dit en serviceman varannan fyllning, så funkar det. Med modern intrimning av förbränningen tycks det inte bli värst mycket sot på konvektionsytorna heller.

Och kapacitet finns det - huset håller fullgod värme även vid sträng kyla, i motsats till moderna "snållösningar" som i praktiken är för små.

Det går ju att automatisera med pellets också, med bulkförråd, automatisk uraskning och sotning. Men det kostar ju mera då med speciell pelletspanna och utrustning för matning. Själv har jag ett egenbyggt bulkförråd, dock utan vidarematning. Blir ungefär 1/3 av jobbet jämfört med säckar.

Om jag fattat rätt så är moderna bergvärmeanläggningar betydligt kraftigare dimensionerade än de var förr, dels för att räkna med bergets nedkylning, dels för att klara kalla dagar utan tillsatsvärme.

Forumet är stängt för nya inlägg
  1626 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum