Svenska Järnvägsklubben

SJK Postvagnen - Arkiv 2008-2018

Åter till forumets huvudsida
Öppna tråden


Tågex Plumtree (Bildvagnen)

av Johan Wahlstedt @, Solna, sndagen 25 februari 2018, 00:07:43

[image]
Visade ett par bilder av det dagliga blandade tåget Francistown - Bulawayo i Plumtree, Zimbabwe på gränsen mot Botswana igår.

[image]
Passade även på att besöka tågex. En titt i TAM boken till vänster visade ett godståg ungefär varanna dag samt Rovos rails turisttåg nån gång ibland, förutom det dagliga blandade tåget. numera går det mesta godset mot Sydafrika den kortare vägen via Beitbridge och den privata BBR, Beitbridge Bulawayo Railway som öppnade 1999. Om jag förstod allt rätt så ges tågen körtillstånd för en viss (block)sträcka via radio i Botswana, medans "normal" tåganmälan mellan Tkl på respektive station sker i Zimbabwe. Tidigare har det funnits blockapparat..

[image]
..men den har inte funkat på länge och nu används tågstav som här förevisas den långväga besökaren.
Ordergivning mm. kändes betydligt "seriösare" i Zimbabwe än i andra länder.

[image]
Måste också visa den fina kartan med el- och ånglok som satt i förrummet till tågex. Eldriften en bit väster om Harare har slutat fungera (utan hårdvaluta gick det inte att importera reservdelar), och ångdriften är det åter slut med på NRZ. Plumtree ligger på gränsen mot Botswana nere till vänster och Bulawayo är järnvägsknuten en bit österut. Beitbridge ligger på gränsen till Sydafrika där järnvägen korsar, men den direkta linjen från Bulawayo finns inte med på kartan.

Forumet är stängt för nya inlägg
  988 visningar

Hela tråden:

 

Postvagnen har 6190 registrerade användare som har gjort 1165810 inlägg i 105592 trådar. Just nu är vi 0 inloggade och 3 gäster (totalt 3).
Kontakta
powered by my little forum